Detta bör en bra pre workout innehålla

Standard

detta-bor-en-bra-pre-workout-innehalla

En pre workout (PWO) är ett kosttillskott som kan ta din träning till en helt ny nivå, genom att öka din styrka, uthållighet, fokus och muskelpump. En dålig PWO är dock ett slöseri med såväl tid som pengar. Här berättar vi om skillnaden mellan en bra pre workout och en dålig.

En PWO innehåller ofta stimulantia. Genom att inkludera koffein, ett av de mest populära kosttillskotten i världen, i din pre workout kan du få den energi som krävs för att genomföra ett bra träningspass efter en lång dag. Koffein har också visat sig kunna lindra muskelvärk, vilket gör att du kan träna längre innan din smärttröskel sätter stopp. För bästa resultat bör du ta koffein i form av en kapsel eller tablett. Koffein från kaffe, grönt te eller guarana är bra, men upplevs av många som mindre effektivt än tabletter och kapslar med koffein, som i kliniska studier har bevisats öka prestationsförmågan.

Pre workout för styrka och kraft

Om du är ute efter styrka och kraft bör du säkerställa att din pre workout (PWO) innehåller följande ingredienser:

Betain

Betain är en modifierad aminosyra som även går under namnet trimetylglycin. Detta ämne utvinns vanligtvis från rödbetor och har i studier visat sig kunna öka kraften och styrkan med så mycket som 25 procent.

Beta-alanin

Aminosyran beta-alanin bildar en dipeptid vid namn karnosin, vilken främjar musklernas kontrahering. Forskning på området tyder på att du genom att ta en pre workout med beta-alanin före träningen kan öka din muskelstyrka och kraft. Ämnet kan även öka musklernas uthållighet. Om din hy, särskilt omkring läpparna, börjar klia vet du att din PWO innehåller tillräckligt mycket beta-alanin.

Kreatin

En pre workout för styrka och kraft bör naturligtvis innehålla kreatin. Du bör försäkra dig om att få i dig kreatin före träningen. Huruvida du tar kreatin som ett separat tillskott eller som en del av din pre workout är dock upp till dig. Om du inte tar kreatin separat bör din PWO definitivt innehålla kreatin, eftersom det gång efter annan visar sig vara ett av de mest effektiva tillskotten på marknaden för styrkeökning.

Köp en cykel som passar dig

Standard

Köp en cykel som passar dig

Att hitta en cykel med rätt ram och göra de inställningar som krävs för bästa komfort kan vara lättare sagt än gjort. Även om det inte finns ett enskilt sätt för att prova ut en cykel, är de flesta teorier kring cyklars passform överens på de flesta punkter. Genom att känna till några saker kommer du enklare kunna hitta en cykel som passar just dig. Här berättar vi hur du går tillväga för att hitta en passande cykel. Det finns en hel del varianter i grundutförande att välja bland som damcykel, herrcykel, unisexcykel, hybrider med flera men detta ska vi inte fokusera på idag.

Avstånd till styret

Börja med att ta reda på din ramstorlek och din sadelhöjd. Därefter avgör du hur sadeln ska vara positionerad och avståndet till styret. Det mått som kanske skiljer sig mest av alla är just avståndet till styret. Detta då din rörlighet har en stor inverkan på detta mått. Du bör ha en lätt böjning i armbågen när du har händerna på styret, men du ska samtidigt inte behöva vika armarna dubbelt.

Ramstorlek

Ta av dig skorna och placera en tunn bok med hårt omslag med pärmen upp mellan dina ben, för att skapa ungefär samma tryck uppåt som en sadel skapar. Mät sedan din insöm från bokens pärm ner till golvet. Multiplicera därefter denna siffra med 0,65 så får du fram rätt ramstorlek för en racercykel. Om din insöm till exempel är 81 cm och multipliceras med 0,65 får du fram siffran 52,65. Då kan en ram på 52 eller 53 cm (mätt utifrån sadelrörets längd) vara lagom. Om du har tänkt köpa en mountainbike drar du bort 10 till 12 cm från denna siffra.

Sadelns position och höjd

Framsidan av ditt främre knä bör vara placerat rakt över din fot när pedalen är i “klockan tre-positionen”. Om så inte är fallet bör du flytta sadeln framåt eller bakåt tills sadeln är i rätt position. Sadeln bör också vara rak eller peka som mest ett par grader uppåt eller nedåt. Du kan kontrollera vinkeln med hjälp av ett vattenpass. För att säkerställa att sadeln har rätt höjd, kan du i cykelskor kontrollera att du precis har kontakt med pedalen i bottenläget.

Förändringsprocessens stadier

Standard

Förändringsprocessens stadier

När en person börjar förändra sitt spelbeteende rör denne sig ofta mellan olika stadier. Dessa inkluderar följande:

  1. Inget problem. En spelare som befinner sig i det här stadiet upplever att de positiva sidorna med spelandet överväger de negativa. Spelaren tycker det är roligt att spela och ser inte spelandet som ett problem.
  2. Ambivalens. Personer som befinner sig i detta stadie känner sig tudelade när det gäller sitt spelande. De tycker ofta det är roligt, men känner samtidigt till att det kostar såväl tid som pengar. De kan fundera på att göra en förändring av sitt beteende.
  3. Förberedelse för förändring. I detta stadie gör sig personerna redo för att ta kontrollen över sitt spelande eller sluta spela helt och hållet, och har fattat beslutet att åstadkomma en förändring.
  4. Åtgärder vidtas. Spelaren har nu börjat vidta åtgärder för att förändra sitt spelande. Personer som befinner sig i det här stadiet har börjat jobba med sitt beteende och har förmodligen tagit fram en strategi som kan vara till hjälp under förändringsprocessen. I detta stadie är det viktigt att spelaren får stöd eftersom han/hon kan känna flera olika känslor när han/hon reflekterar över de konsekvenser som spelandet har fått.
  5. Upprätthållande av förändring. Detta stadie är ett av de svåraste. Det är här personen har kommit underfund med alla förändringar han/hon måste genomgå och har påbörjat förändringsprocessen. Nu är det viktigt att personen övar, övar och övar. Att upprätthålla en förändring och få det nya beteendet att bli en vana är någonting som tar tid.
  6. Återfall. Spelaren kan hamna lite snett och återfalla i spelberoendet på nytt, vilket ofta händer under förändringsprocessen. Faktum är att ett enskilt återfall kan vara ett bra sätt att komma underfund med hur planen bör justeras för att kunna efterlevas på ett bättre sätt framöver.

Genom att förstå dessa stadier av förändringsprocessen kan du enklare ge rätt typ av stöd. Du kanske är redo för din familjemedlem eller vän att börja göra förändringar, medan personen i fråga fortfarande överväger att göra detta, men inte är redo än eller inte vet om han/hon vill göra en förändring överhuvudtaget.

I vilka åldrar är balanscyklar lämpliga?

Standard

Balanscyklar är en typ av cyklar som det av förklarliga skäl kan råda vissa missförstånd kring. Dessa cyklar skiljer sig nämligen åt från andra barncyklar så till vida att de inte har några pedaler, och heller inga stödhjul eller andra hjälpmedel.

Förespråkare av balanscyklar menar att de gör det enklare för barnet att lära sig cykla på vanliga barncyklar med pedaler. Även om inlärningskurvan kan vara lite brantare för ett barn som cyklar på en balanscykel, jämfört med en trehjuling eller cykel med stödhjul, ska balanscykeln lära barnet att balansera på sin cykel. Detta kommer barnet senare att ha nytta av när man lägger till momentet att trampa på pedalerna.

Hur många år bör barnet använda sin balanscykel?

Barn kan generellt sett använda sina balanscyklar i cirka 2 till 3 år, beroende på i vilken ålder de börjar cykla. Ju yngre barnet är när han eller hon börjar använda sin balanscykel, desto längre kommer barnet kunna använda cykeln.

De flesta mindre barn som kan hantera en balanscykel på ett bra sätt brukar börja cykla på riktiga barncyklar ungefär samtidigt som de fyller 4 år. Genom att köpa en cykel där den maximala sadelshöjden är åtminstone 5 cm högre än barnets nuvarande insöm, har barnet oftast tillräckligt mycket utrymme för att växa upp med sin cykel.

Varför ger balanscykeln bättre balans än andra barncyklar?

Barn som cyklar på trehjulingar eller barncyklar med träningshjul kan ofta vara negativt inställda till balanscyklar. Anledningen till det är att balanscyklar kan vara lite svårare att lära sig cykla på, men istället ger ett försprång när det senare gäller att lära sig cykla “på riktigt”.

Ett barn som väl har lärt sig att cykla på en balanscykel kommer förmodligen inte vilja cykla på en trehjuling eller en cykel med stödhjul igen. Det är helt enkelt lite häftigare att cykla på en cykel som har två hjul och inget stöd. Om du köper en balanscykel får du vara beredd på att inte behöva tjata på ditt barn om att ge sig ut och leka, utan istället få tjata på barnet att komma in och äta!

Som du ser är balanscyklar ett utmärkt första steg när det kommer till cykel. Fortsätt läsa om barncyklar och vad som rekommenderas.

Har du en spelstrategi?

Standard

Kenostrategi

Det finns många olika strategier för keno och här kommer vi att kika närmare på en strategi som kallas för överlappning. Den går ut på att jämna ut vinsttabellen genom att alternera mellan två olika insatsnivåer och justera insatsen utifrån dessa. Det är en strategi som lämpar sig väl för kenospel där du kan spela upp till 15 nummer, men som måste justeras något om du kan spela på fler nummer än så.

Börja med att dela in din bankrulle i mellan 80 och 120 jämnstora enheter så du får ett jämnt heltal som en enhet. Om du till exempel har 2 500 kronor på ditt spelkonto som du har tänkt spela på keno för, kan du förslagsvis dela in dessa pengar i enheter om 30 kronor. Du kommer växla mellan att satsa på 7 nummer och att satsa på 13 nummer när du använder denna strategi. Strategin går ut på att försöka balansera de fördelar och nackdelar som dessa två insatstyper har. Tanken är att du ska satsa en insatsenhet på 13 nummer, medan du satsar 4 enheter på 7 nummer.

Vinn mer på keno genom att överlappa

Syftet med detta är att jackpotten för 7 nummer blir fyra gånger högre när du satsar fyra gånger så mycket pengar. Det gör att den blir värd cirka 400 insatsenheter istället för cirka 100 enheter, vilket gör att den sannolikt är ungefär lika stor som då du spelar på 13 nummer. Samtidigt har du större möjlighet att få alla rätt när du spelar på 7 nummer än när du spelar på 13 nummer. Det gör att du får en väldigt balanserad strategi för keno på nätet som ger dig goda möjligheter att vinna såväl större som medelstora vinster.

Ponera att du använder dina 2 500 kronor som du har delat upp i enheter om 30 kronor. Det innebär att du satsar 30 kronor när du spelar på 13 nummer och 120 kronor när du spelar på 7 nummer. Syftet med detta är att vinsterna blir någorlunda jämnstora oavsett om du vinner på 7 eller 13 nummer. Genom att alternera mellan dessa får du möjligheten att vinna hyfsat stora vinster med spel på en medelhög risknivå.

Vad är syftet med premiepensionen?

Standard

Debatten kring premiepensionen är ständigt pågående. Vissa är negativt inställda till systemet, andra har en mer positiv bild av det. Åsikterna går isär på samma sätt som sparandet – vissa gör inget aktivt val, andra byter själva fonder eller använder sig av en förvaltare som till exempel Advisor. Oavsett vilken typ av pensionssparare du är har du förmodligen undrat hur premiepensionssystemet kom till och vad syftet med det egentligen är. Här besvaras dessa frågor.

En rekommendation för ytterligare läsning om aktier och placeringar finns här. Artikeln tar upp en hel del om Advisor PPM som anses vara en av de bättre aktörerna inom fondförvaltning.

Hur kom premiepensionen till?

Under 1990-talets början förhandlade socialdemokraterna med de nuvarande allianspartierna om hur vårt svenska pensionssystem skulle utformas. Till slut kom de bägge parterna fram till att 18,5 procent av arbetstagarnas inkomst skulle avsättas till det som kallas för den allmänna pensionen. 16 av dessa 18,5 procent skulle avsättas till inkomstpensionen, vilket därmed är den största delen av den allmänna pensionen.

De resterande 2,5 procenten skulle avsättas till premiepensionen och placeras på fondmarknaden. Syftet med detta var att premiepensionen skulle ge den allmänna pensionen lite extra skjuts och kunna ge en högre värdeutveckling. Med tanke på att den genomsnittliga värdeutvecklingen på våra premiepensionskonton har varit 6,7 procent per år, och blott 3,0 procent per år för inkomstpensionen, får PPM-systemet anses vara lyckat. Tanken bakom premiepensionssystemet kan förklaras med tre begrepp:

Riskspridning

Denna mindre del av den allmänna pensionen skulle ge en ökad riskspridning, då pensionsspararen själv fick möjlighet att placera sina pensionspengar i fonder på olika marknader världen över. På så sätt skulle premiepensionen inte vara helt beroende av den ekonomiska och demografiska utvecklingen hemma i Sverige.

Ökad risk

Risk är ett ord med en något negativ klang, men när det gäller fondsparande är den bistra sanningen att en viss risknivå är ett måste för att placeringarna ska kunna få en bra värdeutveckling. Hög risk innebär en högre potentiell avkastning, men värdeutvecklingen är inte garanterat positiv.

Ökat inflytande

Att ge pensionsspararna ett ökat inflytande genom möjligheten att själva kunna fatta investeringsbeslut var förmodligen viktigare för allianspartierna än för socialdemokraterna. Denna tanke är dock en av anledningarna bakom beslutet att avsätta en liten del av den allmänna pensionen till fondsparande.

En missvisande bild

Standard

Filmhistorien är fylld av komedier med rökande hippies som inte kan ta hand om sig själva. Populärkultur kan ha en stor inverkan på människor och det är bilden av en soffliggande, dreadlockflummis som hos många blir den första associationen när man hör ordet cannabis. Vad den stora skaran inte tar i beaktande är alla de icke-psykoaktiva cannabinoider som finns i cannabis. Det finns över 100 olika cannabinoider, varav vissa, t.ex. THC, är centralstimulerande och andra, t.ex. CBD olja, inte är det. De icke-psykoaktiva cannabinoiderna tros dessutom besitta starka medicinska egenskaper.

En kort begreppsutredning

THC är alltså en psyko-aktiv substans som påverkar det centrala nervsystemet och därmed även hur folk beter sig. CBD olja, utvunnet ur lokalproducerad industrihampa, går inte att använda som berusningsmedel. Ämnet, som förekommer naturligt i människokroppen, utför en mängd vitala funktioner via det endocannabinoida signalsystemet, som bl.a. har att göra med hur immunförsvaret fungerar och hur kroppen på egen hand skapar en stabil inre balans (homeostas). Systemet syftar även till att skydda, reglera och upprätthålla vitala funktioner som kroppens temperatur, vätskebalans, minne, blodsockernivå och tarmfunktion samt hunger, törst och sömn.

Fyto- och endocannabinoider

Cannabinoider som förekommer naturligt i människokroppen kallas endocannabinoider (endo = inre), och reglerar immunförsvaret. Fytocannabinoider (fyto = yttre) produceras i växtriket och enligt forskare ska ett tillskott av fytocannabinoider i kosten aktivera de cannabinoidreceptorer som finns överallt i kroppen och samtidigt stimulera till att fler receptorplatser skapas. Med fler receptorer aktiverade kan cannabinoiderna samarbeta och underlätta för immunförsvaret att utföra sitt arbete.

Potentiella effekter

Än så länge har inte tillräckligt med forskning bedrivits kring positiva effekter för CBD olja för att några direkta slutsatser ska kunna dras. Men i USA och framförallt i Israel, har forskning bedrivits under en längre tid och enligt de rapporter som nu strömmar ut ur Israel, finns skäl att vara försiktigt positiva. Positiva effekter har observerats vid behandling av illamående och kräkningar, kramper och psykiska och neurodegenerativa störningar, vid inflammation, tumörer och cancer, vid ångest och depression samt vid förbyggande av diabetes, Alzheimers och MS.

Turbaserat nöje

Standard

Att spela lotto kan verka svårt. Men sanningen är att spelets regler är väldigt enkla. Även vi har tagits med charm av denna fritidsaktivitet. Det blir snabbt en nagelbitare som är svår att hålla sig ifrån! Här förklarar vi lottospelets regler!

Regler och slump

Man spelar lotto genom att välja sju nummer eller låta dem slumpas fram. Dessa nummer bildar lottoraden. Det finns även ett kupongnummer som fungerar som jokernummer. Detta nummer är ett tillägg och om man köper det så deltar man även i Jokerdragningen. Vid lottodragningarna dras sju av totalt 35 nummer. Om numren på sin lottorad matchar de sju dragna numren så vinner man lottodragningen.

Alla rätt

Det bästa scenariot är att vara ensam om att ha sju rätt och därmed få en garanterad vinst på minst 1 miljon kronor. I Sverige dras även fyra tilläggsnummer utöver de sju ordinarie. Om man har sex av de ordinarie numren och ett av tilläggsnumren hamnar man i vinstgruppen som kallas 6+1. Även genom jokerdragningen har man chans till vinst. Den största vinsten kan man få genom att ens lottorad matchar de sju numren och dessutom få rätt på sitt jokernummer. Kort sagt finns det flera olika sätt att vinna. Detta gör att det alltid blir lika spännande. Även om det vid första anblick ser ut som om man inte har vunnit så finns det alltid chanser kvar!

Hur bestämmer man nummer?

När man väl förstått reglerna för att spela lotto (vilket inte är många) och vet vad man ger sig in på är det bara att börja spela! Det enda man måste göra är att gå och köpa sina nummer. Det bästa sättet att välja nummer är på magkänsla. Sedan får du låta slumpen ta över. En del väljer att ofta spela på samma nummer för att öka sina chanser i längden.

Spelet lotto är att spela med genom tur och slumpen. Man måste ha koll på några få saker men annars kan man låta huvudet vila och njuta av spänningen medan alla nummer dras. Ditt fokus kan i stundens hetta ligga helt på din upplevelse.

Fastighetsdrift i Stockholmsområdet

Standard

I takt med att fler bostäder byggs i storstadsregionerna ökar också antalet fastighetsägare. Även om många av de nyare områden som byggs tillhör större koncerner inom fastighetssektorn, finns en hel del mindre fastighetsägare på marknaden. Att hantera fastighetsdrift och underhåll blir ett ökat behov och de företag som kan erbjuda dessa tjänster behövs! Vad som ingår i fastighetsdrift är inte förutbestämt och en fastighet kan ha andra behov än grannhuset. Allt är en fråga om hur man använder fastigheten och vad för avtal man har med eventuella hyresgäster. Detta oavsett om det är en privatfastighet eller om det är fråga om kommersiell verksamhet.

Generellt anlitas externa bolag för fastighetsdrift när man behöver lägga ut ansvar och få tid till andra sysslor. Det rör sig ofta om att vårda grundfastigheten och om att hantera snöröjning, reparationer, trädgårdsarbete och felrapporteringar. Vid fastighetsdrift i Stockholm är takröjning ett område som allt fler väljer att köpa in. Det är höga tak som skall hanteras och åtskilliga bilar och fotgängare som riskerar att råka illa ut vid snöras eller istappar. Om taken inte röjs ökar även belastningen på läkt och takstolar vilket kan innebära höga kostnader.

Året runt

Vintertid är fastighetsdrift i Stockholm nära förknippat med halkbekämpning, takröjning, sandning och snöskottning. Övriga årstider är det oftare reparationer och trädgårdsskötsel som är aktuellt. Den som jobbar inom fastighetsdrift har därmed ett varierat uppdrag som ställer krav på snabb hantering när det behövs. Det finns en rad företag i Stockholmsområdet som hanterar alla delar av fastighetsskötsel och som dessutom tar över ansvar mot tredje man om det skulle vara en faktor som är i spel. I dessa fall kan man som fastighetsägare helt frikoppla sig från driften av fastigheten och istället värna om företaget och dess tillväxt. Ett område som är i fokus för den som vill driva företaget vidare till nya resultat. Vi rekommenderar varmt att ta kontakt med en av Stockholms med rekommenderade fastighetsskötare EMJ Service som har lång erfarenhet och stor kunskap av att sköta allt kring fastigheten med utmärkt serviceinriktad personal.

Trädgårdsarbete i fastighetsskötseln

Standard

När man anlitar företag för att ta hand om fastighetsskötsel är det vanligt att man kan välja bland ett flertal komponenter som alla går in under detta begrepp. Det kan handla om allt ifrån snöskottning till gräsklippning, reparationer och journummer vid udda tider. Den som går in som fastighetsskötare har en hel del att göra för att hyresgästerna skall trivas och fastighetens värde hållas uppe! Som ägare är det behändigt och inte minst stabilt att lägga ut dessa tjänster till externa aktörer. Dels finns ett ansvar man kan släppa för egen del, men det innebär också att tiden kan spenderas på andra sysslor som att driva fler hus eller kanske att förbättra och se långsiktigt på de behov som finns.

Fastighetsskötsel i Stockholm

I Stockholm finns ett enormt behov av bostäder och de många fastigheter som används för lägenheter skall tas om hand på ett bra sätt. Detta innebär en bra marknad för alla som har fastighetsskötsel som huvudområde i sin verksamhet! I takt med att människor flyttar in och ut ur lägenheter uppkommer visst slitage som man kan undvika genom att varje hyresgäst stannar längre. Att bidra till ökad trivsel är därför inte bara en fråga om service utan faktiskt även en direkt ekonomisk satsning som kan innebära en hel del sparade kronor. Trädgårdsskötsel är någonting man lätt glömmer bort när det gäller hyresfastigheter, men en oas inne i stan kan innebära mycket för de som bor där.

De som i dagsläget hanterar fastighetsdrift i Stockholm har ett flertal potentiella kunder men också ett större antal konkurrenter som alla slåss om samma kunder. Detta gör att det blivit en hög nivå vad gäller fastighetsservice och underhåll. Sverige har internationellt hög nivå vad gäller boende och Stockholm är inget undantag. Visst finns det fastigheter som sköts bättre än andra, men överlag är det en bra nivå och bostäderna är i allmänhet fullgoda var man än befinner sig.

Vill du veta mer om vad en fastighetsskötare kan göra din förening eller fastighet kan du besöka EMJ Service, det berättar mer om de tjänster och service som ingår i sina avtal. Besök deras hemsida på www.emjservice.se