finans

Snabbare handläggning

Det är lätt hänt att man drar på sig en extra utgift som man inte räknat med. Nästan som om det vore en lag inträffar alltid den där oförutsedda utgiften när det passar som sämst. Frysen som går sönder strax innan löning är ett klassiskt exempel. När du behöver pengar snabbt och inte hinner vänta på att få svar om privatlån från banken då finns SMS-lånet där för att täcka din oförutsedda utgift.

Från små till halvstora lån

SMS lånet är tänkt att fungera som just en räddare i nöden. Därför är de flesta SMS lån ganska små. Ett typiskt lån är från någon tusenlapp upp till 10 000 eller 20 000 kronor. Det finns även lån som är större än så – upp till 50 000 kronor, men de är ganska få. Syftet är ju trots allt att täcka en mindre utgift. Behöver du låna ett större belopp är privatlån ett bättre alternativ eftersom räntan är lägre och återbetalningstiden är längre.

Är SMS-lån dyra?

Den främsta invändningen mot SMS lån är att de är dyra. Visst, de är betydligt dyrare än privatlån, men faktum är att det är stor skillnad mellan olika långivare. De billigaste lånen har en ränta som är lägre än för många kreditkort till exempel.

Du bör passa dig för avgifterna. En låg ränta kompenseras ibland med ganska dyra och många avgifter. Det är rätt så vanligt att det är en uppläggningsavgift på lånet. Det kan vara svårt att komma undan, men se till så att den inte är så hög. En annan vanlig avgift är avi-avgiften som du får betala varje månad i samband med att fakturan skickas ut. Det finns även SMS-lån helt utan avgifter, något som kan vara bra att undersöka.

När du tar ett SMS-lån bör du göra det med avsikten att betala tillbaks det så snabbt som möjligt. Eventuell uppläggningsavgift får du förstås inte tillbaks men däremot slipper du att betala ränta och andra avgifter så snart du betalat tillbaks lånet. Många SMS lån har en hög ränta räknat på årsbasis, men om du betalar tillbaks hela lånet efter en månad eller två blir utgiften hanterbar. Det är fortfarande inte billigt, men i ett pressat läge kan det kanske vara värt att lägga några hundra kronor på att få täcka en oförutsedd utgift.