fastighetsskötsel

Bygga bastu – vad ska man välja?

Inför ett bastubygge finns det flera val att göra, däribland om man ska bygga den inne i sin befintliga bostad eller om man ska bygga en fristående utomhus. Vill man gärna elda med ved, och om man har närhet till hav eller sjö kan det vara en fördel för härliga och uppfriskande bastubad. För avkoppling och återhämtning passar en infraröd bastu eller den traditionella varianten, där den först nämnda även ger goda effekter på kropp och hälsa.

Vilken känsla är du ute efter?

Den kanske viktigaste aspekten när man ska bygga är bastu är vilken känsla man vill ha när man sitter där. Ska det kännas lyxigt eller mysigt eller vill du helt enkelt bara kunna njuta av en varm och avkopplande stund?

Vanlig bastu – eller bastu med ett klassiskt eldrivet aggregat, är enkel att använda och snabb att värma upp. Värmen kan regleras efter önskemål och man får en traditionell bastu som kan byggas i stort sett i vilken storlek som helst.

Infraröd bastu – är man ute efter något lyxigt och modernt som förutom bara den sköna värmen även för med sig flertalet hälsofördelar kan en infraröd bastu vara ett bra alternativ. Dom finns oftast att köpa som färga byggsatser, och istället för aggregat finns infrarött ljus som genererar värmen. Många modeller kopplas direkt till ett eluttag, så likt en vanlig bastu är den väldigt enkelt att använda och värmen kan justeras efter önskemål även här. En stor fördel med infraröd bastu är just att man slipper det varma aggregatet.

Vedeldad bastu – för en extra mysig känsla, om det är det man är ute efter, är en vedeldad bastu ett givet alternativ. Det är dock en fördel om man bygger den fristående utomhus eftersom den kräver skorsten och särskilda krav på ventilation. Det är inte lika enkelt att reglera värmen precis som man vill ha den men att det är något särskilt med att själv gå ut och elda tills basturummet blivit varmt kan nog dom flesta hålla med om.

Har man bestämt sig för en utomhusbastu kanske inte valet blir så svårt men står man och funderar mellan en traditionell eller en infraröd bastu får man väga för- och nackdelar mot varandra. Att kasta vatten på aggregatets heta stenar har sin tjusning men kanske verkar det intressant med hälsofördelarna från det infraröda ljuset. Oavsett vad man väljer så kommer man ha många härliga stunder i sin nya bastu, och vad som passar bäst beror på vilka önskemål man har.