Nyheter

Ett första mobilabonnemang för barn – Frågor och svar

Ett första mobilabonnemang för barn blir en klurig nöt att knäcka för många föräldrar.
Frågor som…

  • … ”Hur mycket surf ska man ha?”
  • … ”Abonnemang eller kontantkort?”
  • … ”När är det dags?”

dyker ofta upp. I den här texten tar vi upp vanliga funderingar som många föräldrar har och besvarar dem.

Hur mycket surf bör jag välja för mitt barn?

Hur mycket surf som förbrukas är individuellt och beror på ditt barns surfvanor. Om det streamar mycket film och tittar på Youtube krävs generellt lite mer surf för att det ska räcka hela månaden ut, till exempel 25 – 50 GB. Om barnet främst är på sociala medier, typ Facebook, brukar det räcka att välja ett av de lite billigare abonnemangen.

I vissa mobilabonnemang för barn med bindningstid går det inte att minska surfmängden, men det brukar gå att höja den. Ett tips är att börja med en lite lägre surfmängd och se hur barnet klarar sig med det. I sådana fall är det bara att höja om det krävs mer. Är du bunden och har börjat med för mycket surf riskerar du att bli fast med kostnaden när du egentligen inte behöver den.

Abonnemang eller kontantkort?

De flesta föredrar att använda abonnemang idag eftersom priserna helt enkelt är bättre. Tidigare har det främsta argumentet för kontantkort varit att det inte finns någon möjlighet för barnet att köpa saker som gör att den månatliga kostnaden stiger kraftigt. Köper du ett mobilabonnemang för barn så finns det dock idag möjlighet att spärra kostnader som överstiger en viss summa.

Dessutom finns det en mängd prisvärda abonnemang idag med fria samtal och surf. Risken med kontantkort är alltid att det inte är påfyllt när man som mest behöver det. Det kan till exempel ske till följd av en högre förbrukning än förväntat, eller att den mänskliga faktorn gör att man glömmer att fylla på det i tid.

När är det dags med mobil och mobilabonnemang för barn?

Det är givetvis upp till föräldern att avgöra. Många väljer att ge sitt barn den första mobilen när det är sju år gammalt. Avgörande är naturligtvis hur bra man bedömer att barnet kan hantera sin första mobil. Med det i åtanke är det bra om den första mobilen är en billigare och stryktåligare variant.