Nyheter

När du köper begagnad moped

En moped är ett perfekt fordon för den som inte har behov av en bil men ändå vill kunna ta sig mellan punkt A och B på ett enkelt sätt. Dom är billiga att äga och billiga i drift. Köper man en begagnad moped kan man dessutom komma relativt billigt undan men det finns några saker värda att kolla upp innan ett köp genomförs. Att ha möjlighet till köp av mopeddelar avgör för många hur långt man kan  gå prismässigt.

Kontrollera ägare och fordon

Har du hittat en begagnad moped som verkar intressant är det såklart viktigt att prata med ägaren. Först är det dock bra att läsa på om mopedmodellen för att sedan ställa frågor till den nuvarande ägaren. Dom flesta är ärliga men det är alltid bra att vara på sin vakt. Fråga hur många tidigare ägare mopeden haft, om det funnits några problem och så vidare.

Går det att få tag på mopeddelar?

Innan du genomför ett köp är det också bra att kontrollera om det går att köpa mopeddelar till den aktuella modellen. En moped som använts tidigare kan behöva repareras och då är det viktigt att det går att få tag på passande mopeddelar till den.

Det finns många butiker på nätet som säljer både nya och begagnade mopeddelar och ofta kan man söka på modell för att se vad som finns tillgängligt.

Provkör mopeden

Om du pratat med ägaren och fått en bra känsla, kontrollerat att det finns mopeddelar att köpa till modellen och tänker genomföra köpet ska du först be att få provköra en sväng. Precis som vid ett bilköp är det viktigt att själva körningen känns bra. Lyssna efter eventuella missljud, testa lysen, blinkers och andra viktiga funktionen, gör skarpa svängar och känn på däcken så att dom känns fräscha.

Provkörningen kan vara avgörande så ta din tid och känn efter ordentligt. Det kan vara en bra idé att faktiskt provköra några olika modeller innan ett köp genomförs, för att kunna jämföra olika egenskaper.

Skriv ett kontrakt

När ett fordonsköp ska genomföras ska man alltid se till att skriva ett köpekontrakt. Det finns många mallar att hitta på nätet och det enklaste sättet är att skriva ut ett sådant. Sök efter ”köpekontrakt moped” och välj ett du gillar. Ta med vid köptillfället och se till att den nuvarande ägaren skriver under – och glöm inte att försäkra din nya moped innan du rullar ut på vägarna!