Spel & Casino

Sannolikheten att vinna en miljon

I Sverige finns en rad olika spel/lotter som det går att satsa pengar på och där högsta vinsten minst är en miljon. Vad är det då som avgör hur stor chansen är att vinna miljonen?

Skicklighet:

Lotto, skraplotter och liknande har inte några inslag av skicklighet alls. Då handlar det bara om att förlita sig på turen. Stryktipset, Trav och Poker är spel där skicklighetsinslaget är betydligt större. Den som är insatt i sporten ökar chansen att vinna. Hur mycket chansen ökar beror på spel och kunskap.

Allt till en vinnare:

Många som köper Triss vinner småvinster. Det betyder att en stor del av alla de pengar som delas ut i vinster sker till många olika spelare. Därmed minskar också chansen att vinna storvinsten. Ett lotteri som heter ”En chans på tusen” har precis tvärtom. Här är det enbart en person som vinner. Men den vinner istället mycket. Högsta vinsten är just en miljon. Genom att samtliga insatser samlas till en vinnare ökar chansen att vinna högvinst.

Återbetalning:

Med återbetalning menas hur stor del av insatsen som spelbolaget delar ut i vinster. Om det sammanlagt finns insatser på 100.000kr och vinster finns på 50.000kr kommer återbetalningen vara på 50%. Chansen ökar att vinna en miljon om spelet har hög återbetalningsgrad.

Insatsen:

Detta är kanske den största faktorn. En person som köper lotter för 1000kr har 100 gånger större chans att vinna än den som köper för 10kr. Samtidigt kan detta se lite missvisande ut. Att öka sina chanser med 100 gånger kan låta mycket men allt ska sättas i ett sammanhang. För det första måste man se på att detta är ett stort belopp att satsa på spel. För det andra kanske detta ändå bara innebär att chansen ökar från 0,01% till 1%. I så fall är chansen fortfarande mycket liten.

Leave a Reply