Nyheter

Välj rätt bland Sveriges alla operatörer

Det är ingen hemlighet att konkurrensen på den svenska mobiloperatörmarknaden är stenhård. De senaste åren har ett antal nya operatörer lanserats, vilka kan hålla lågt pris genom att använda sig av större operatörers nät. Men vad skiljer dem egentligen åt? Läs vidare och se!

Operatörer med eget nät

Trots att det finns många operatörer på marknaden är det endast fyra av dem som faktiskt har egna nät:

  • Telia
  • Telenor
  • Tele2
  • Tre

Dessa fyra har delvis egna nät, men också samarbeten med andra mobiloperatörer i vilka de delar nät. Alla andra operatörer, ofta kallade virtuella operatörer, köper kapacitet från någon av de fyra ovanstående. Virtuella operatörer använder alltså ett annat bolags nät för att kunna erbjuda sina tjänster. Detta gör att de kan hålla ett lägre pris än de fyra med egna nät. För konsumenter innebär detta att om man har bra täckning med exempelvis Telia, kan det vara värt att kolla vilka virtuella operatörer som använder sig av Telias nät för att få samma kapacitet till ett lägre pris. Vidare är det inte ovanligt att de virtuella operatörerna har bättre villkor vad gäller exempelvis bindningstid.

Teckna abonnemang med en ny operatör

Om man har gjort avvägningen att det antagligen går att spara några slantar genom att byta operatör kan det vara bra att göra en jämförelse av alternativen. Det allra första som bör kontrolleras är huruvida operatörens täckningskarta ser ut att täcka de områden man vanligtvis befinner sig i. Tänk dock på att det inte är en fullständigt korrekt karta, utan den är framtagen med hjälp av statistiska metoder. Därför kan det också vara bra att konsultera vänner, bekanta och omdömessajter som Trustpilot för att skapa sig en uppfattning om operatörens pålitlighet.

Därefter är det naturligtvis operatörens erbjudande vad gäller surfmängd, samtal och sms som har betydelse. Ta sedan i beaktande dessa faktorer i förhållande till pris och andra villkor som bindningstid, kundtjänstens tillgänglighet och eventuella erbjudanden som övergår till normalpriser efter en viss period.

Sammanfattningsvis kan konstateras att det definitivt finns någonting för alla. Vad detta faktiskt är skiljer sig dock mellan individer och det är därför värt att investera lite tid i att hitta den perfekta lösningen.