Nyheter

Vilka regler gäller för uppförandet av attefallshus?

Attefallshus är extremt populära små hus som många svenska bostadsägare väljer att uppföra. Men vet du vad som egentligen gäller kring uppförandet av dessa hus? Känner du till exempel till att nya regler tillkom så sent som under 2021? Läs vidare så ska vi kasta ett ljus på regelverket och vad som gäller!

Har du inte byggt ditt lilla hus än?

Du kanske har övervägt att bygga eller köpa attefallshus men ännu inte kommit till skott? I sådana fall har du tur – reglerna för dessa små bygglovsbefriade hus ändrades nämligen nyligen. Till exempel får du numera bygga dem med en byggnadsarea på hela 30 kvadratmeter. Detta utan att behöva ansöka om ett bygglov hos din kommun. Det är fem meter mer än vad som tidigare var tillåtet.

Skulle du sedan tidigare ha en attefallare eller en friggebod behöver du inte heller misströsta. Reglerna gör det möjligt för dig att bygga till huset upp till de tillåtna 30 kvadratmeterna. De regler som gäller för tillfället medför även möjligheten att bygga ut villan med 15 kvadratmeter.

Värt att notera är dock att det finns vissa regler som du behöver förhålla dig till. De små husen omfattas av dessa såväl under själva byggprocessen som före densamma. Vilka de viktigaste reglerna är får du reda på genom att fortsätta läsa!

De viktigaste reglerna för attefallshus och uppförandet av dem

Detta är några av de viktigaste reglerna när det kommer till attefallshus:

  • Du får använda din attefallare till en rad olika ändamål. Två exempel på sådana är permanentbostad eller fritidshus.
  • Huset kan användas som en komplementbostad till en befintlig bostad på fastigheten. Det behöver då ha samma funktioner som en helt vanlig bostad.
  • Om du inte vill använda huset som en komplementbostad kan du istället använda det som garage, uthus, förråd, gäststuga, bastu, växthus, båthus eller liknande.
  • Den sammanlagda storleken för de attefallare som du har byggt på din fastighet får inte överstiga 30 kvadratmeter.
  • Huset får inte vara högre än 4,0 meter från marken och upp till taknocken.
  • Du får inte bygga huset närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan dina grannars medgivande.