Cyklar

Bromsarna viktiga vid köp av barncykel

Man bör aldrig sätta ett barn på en cykel han eller hon inte kan få stopp på. Många börjar med en springcykel, och fortsätter därför att bromsa med fötterna ett tag innan man får kläm på pedalbromsen. Det tar ett tag innan bromsning via pedalerna sker instinktivt – och som det föredragna alternativet. 

Överlag är bromsarna givetvis viktiga för säkerheten. När det gäller barncyklar bör man vara extra rädd om att allting fungerar som det ska. Just pedalbromsar är dock något som inte är särskilt roligt i början även av andra skäl. Läs mer nedan. 

Pedalbromsar

Som nämnt ovan kräver övergången från springcykel till barncykel med pedalbroms viss tid. Rent instinktivt vill barnet sätta ned fötterna i marken till en början, varför det är viktigt att sadeln inte är för högt inställd. 

Pedalbromsarna kan också ställa till med en del andra problem för barn som lär sig cykla. Det är nämligen lätt att man vill börja trampa bakåt när man börjar tappa balansen. Barncyklar med bakåttramp är en möjlig fördel här, även om pedalbroms är standard på cyklar för yngre. 

Generellt ställer pedalbromsen till med en del problem i början av barnets cykelkarriär. Det här leder till att barnet ramlar mer och fördröjer tiden det tar för barnet att lära sig cykla med pedaler. Om barnet är tillräckligt gammalt och har lite cykelvana finns det fördelar med att gå över till bakåttramp så snart som möjligt. 

Handbromsar

Ungefär när barnet är tre och ett halvt år gammal finns tillräckligt bra kognitiva färdigheter för att på ett säkert sätt använda handbromsar. Överlag är handbromsar mer effektiva och intuitiva att använda, vilket indirekt också gör dem säkrare. Samtidigt är det här något som inte alltid lämpar sig för mindre barn, eftersom de ibland kan vara något svåra att aktivera. 

På en barncykel är det viktigt att de är mycket lätta att trycka in. Ett enkelt sätt att testa detta på i butiken är att själv trycka in bromsen med lillfingret. Om det här är svårt, är den förmodligen för trög för barnet att använda på ett säkert sätt. Även om barnet kan klara av att trycka in bromsen, ska det inte vara tungt att göra det.