Cyklar

En översikt av batterier på elcyklar

Litiumjonbatterier finns idag överallt, så det är inte särskilt förvånande att de även driver motorerna på elcyklar. Det finns flera olika typer av litiumjonbatterier och vissa är mer energitäta än andra. Man får ofta det man betalar för, och detta är sant även för elcyklars batterier: dyrare elcyklar har generellt sett mer högteknologiska batterier som är både lättare och snabbare laddas upp. Batterierna på elcyklar är ofta monterade på ramen eller vid pakethållaren.

Batteriernas kapacitet mäts i antingen wattimmar eller amperetimmar. Eftersom de flesta elcyklar numera har 36V-motorer, kan kapaciteten översättas genom att den multipliceras med 36. Ett batteri med 10 amperetimmar har då samma kapacitet som ett batteri med 360 wattimmar. Kapaciteten anges dock oftast i amperetimmar (Ah). Batterikapaciteten på en elcykel ligger ofta omkring 7,5 till 10 Ah, även om vissa kan ha så hög kapacitet som 18 Ah. Många tillverkare av batterier till elcyklar ger dessutom dig som användare möjligheten att uppgradera batteriet till ett med större kapacitet.

Viktigt att vårda batterier till elcyklar

Batteriets kapacitet minskar med tiden. Kvaliteten på batteriet gör en stor skillnad här, så du bör hålla utkik efter batterier till elcyklar från kända tillverkare såsom Samsung, Sony eller Panasonic, samt säkerställa att garantin på batteriet gäller i åtminstone två år.

Litiumjonbatterier sägs ofta hålla åtminstone 800 fulla laddningscykler. Det innebär ungefär tre års användning om du bara pendlar till jobbet på vardagar med din elcykel. Batteriets livslängd kan förlängas genom att du tar god hand om det. Du kan ofta få ut åtminstone 2 000 halva laddningscykler, så du bör försöka ladda ditt batteri så ofta du kan. Den förväntade livslängden på batterier till elcyklar är dock något pessimistisk. I själva verket kan ett batteri ofta hålla i flera år.

En full laddning av batteriet tar vanligtvis mellan 2,5 och 6 timmar beroende på batteriets tillverkare, kapacitet och kemi. De flesta cyklister laddar bara batteriet över natten, men om du har en lång väg att pendla och är orolig för huruvida batteriet kommer räcka kan det vara en god idé att ladda det igen på jobbet.