Företagslarm

Företagslarm och vilka som bör ha tillgång till det

Har du många anställda i ditt företag kanske det inte är rimligt att alla ska kunna larma av kontoret/fabriken/butiken. Speciellt om du tillverkar eller säljer mycket stöldbegärlig saker. Det kan till och med vara så att du vill att endast du och någon på bevakningsföretaget ska kunna larma av ditt företagslarm.

Ju färre som har tillgång till ditt företagslarm ju bättre

De säger att ju färre som vet om en hemlighet ju större är chansen att den fortsätter vara en hemlighet. Så gäller även koder och liknande. Självklart ska du lita på dina anställda men du får heller inte vara naiv, speciellt inte om du har många anställda. Tyvärr sker det ju även en del interna stölder. Detta kan det vara väldigt svårt att skydda sig ifrån, men att inte ge alla anställda möjligheten att gå till ditt företag ensamma mitt i natten är ett sätt att skydda sig på. För det är tyvärr inte säkert att försäkringsbolagen kommer vara så förstående om det visar sig att ditt företagslarm inte var på när stölden skedde, eftersom någon hade stängt av det. Många bedrägerier går ju till på liknande sätt, där någon hävdar att ett objekt blivit stulet när det i själva verket har blivit “stulet” av ägaren till objektet. Sedan får de försäkringspengarna trots att de fortfarande har objektet i sin ägo. Dessa typer av bedrägerier har gjort att försäkringsbolagen ställer hårdare krav.

Det kan dock vara otillräckligt om bara du skulle ha tillgång till koder och liknande, utse därför någon eller några du litar på som också får tillgång till företagets företagslarm. Skulle något ske efter kontorstid har du ju en ganska liten grupp av misstänkta och det är lättare att ta reda på vem som gjorde det.

Bevakningsföretagets anställda

För att man ska få lov att jobba på ett bevakningsföretag måste man kunna visa upp ett rent belastningsregister. Detta behöver inte i sig betyda så mycket kanske, det enda det egentligen säger är att personen i fråga aldrig har dömts för ett brott. Men för att dömas måste man först åka fast, kanske du tänker. Men tänk på att om du väljer ett av de större bevakningsföretagen som bokstavligt talat bedriver hela sin verksamhet inom säkerhet, så ligger det i företagets intresse att ha anställda som är laglydiga. Det hade blivit en oerhörd skandal som hade kunnat skada bevakningsföretagets rykte permanent, om det visade sig att en anställd till exempel stal av en kund. Slappna därför av i det och lita på företagets anställda.