Cyklar

I vilka åldrar är balanscyklar lämpliga?

Balanscyklar är en typ av cyklar som det av förklarliga skäl kan råda vissa missförstånd kring. Dessa cyklar skiljer sig nämligen åt från andra barncyklar så till vida att de inte har några pedaler, och heller inga stödhjul eller andra hjälpmedel.

Förespråkare av balanscyklar menar att de gör det enklare för barnet att lära sig cykla på vanliga barncyklar med pedaler. Även om inlärningskurvan kan vara lite brantare för ett barn som cyklar på en balanscykel, jämfört med en trehjuling eller cykel med stödhjul, ska balanscykeln lära barnet att balansera på sin cykel. Detta kommer barnet senare att ha nytta av när man lägger till momentet att trampa på pedalerna.

Hur många år bör barnet använda sin balanscykel?

Barn kan generellt sett använda sina balanscyklar i cirka 2 till 3 år, beroende på i vilken ålder de börjar cykla. Ju yngre barnet är när han eller hon börjar använda sin balanscykel, desto längre kommer barnet kunna använda cykeln.

De flesta mindre barn som kan hantera en balanscykel på ett bra sätt brukar börja cykla på riktiga barncyklar ungefär samtidigt som de fyller 4 år. Genom att köpa en cykel där den maximala sadelshöjden är åtminstone 5 cm högre än barnets nuvarande insöm, har barnet oftast tillräckligt mycket utrymme för att växa upp med sin cykel.

Varför ger balanscykeln bättre balans än andra barncyklar?

Barn som cyklar på trehjulingar eller barncyklar med träningshjul kan ofta vara negativt inställda till balanscyklar. Anledningen till det är att balanscyklar kan vara lite svårare att lära sig cykla på, men istället ger ett försprång när det senare gäller att lära sig cykla “på riktigt”.

Ett barn som väl har lärt sig att cykla på en balanscykel kommer förmodligen inte vilja cykla på en trehjuling eller en cykel med stödhjul igen. Det är helt enkelt lite häftigare att cykla på en cykel som har två hjul och inget stöd. Om du köper en balanscykel får du vara beredd på att inte behöva tjata på ditt barn om att ge sig ut och leka, utan istället få tjata på barnet att komma in och äta!

Som du ser är balanscyklar ett utmärkt första steg när det kommer till cykel. Fortsätt läsa om barncyklar och vad som rekommenderas.

Leave a Reply