outdoorliv

Bra kläder och utrustning

Skogsutflykter, fiske, vandring eller tält har en sak gemensamt. Det är viktigt att ha rätt kläder och utrustning! För tunna kläder resulterar snabbt i humörproblem och därmed också följdeffekter som inte är till nytta för övriga deltagare. För många är det en del av outdoorlivet att förbereda sig och skaffa allt som behövs. Denna blogg är bara ett av otaliga exempel vad gäller just införskaffandet.

 
Det finns nu för tiden en hel del olika butiker på nätet som har allt man kan tänka sig för en lyckad tur. Oavsett om man behöver köpa nya vinterskor eller kanske skaffa termos och stormkök, kan man räkna med ett utbud som väl räcker för behoven. När det kommer till termos och att hålla värmen, är det enkelt att hitta produkter som garanterar lång värmehållning. Frågan är dock vad som påverkar dessa egenskaper och vad man bör se efter när man köper termos.

 

Hur bra den värme?

En punkt som är mycket viktig i val av termos är hur bra den håller värmen. Men vad är det som påverkar detta?
För det första är det öppningen. När termosen är öppen är det här som värmen snabbt försvinner. Det betyder att en smal termos håller värmen bättre då dessa har en liten öppning. Detta i motsats mot vissa mattermosar som ser ut som lådor där locket är betydligt större.
Öppningen påverkar även varmhållningen på ett ytterligare sätt. Det är här det måste finnas en bra tätning mellan lock och själva termosen. Denna tätning är en av termosens svagaste punkter och därmed ett ställe där värmen sakta men säkert sipprar ut.

 

Ytterligare en punkt är hur termosen är uppbyggd.  Är den stöttålig och klarar stötar på ett sätt som inte gör att termosen eller framförallt locket förstörs? I ett test som Testfakta genomförde visade det sig att flera termosar tappade funktion och varmhållning efter att de utsatts för upprepande stötar.

 

Sen kan man även se på koppens funktion. Koppen i sig är oftast inte konstruerad för att hålla värme utan består av en enkel plast eller plåtkopp. Men samtidigt finns en varmhållande funktion då denna kopp kan hålla inne vätska som eventuellt läcker ut. Se därför alltid till att välja en termos som har tättslutande kopp. Det blir bättre resultat ur flera perspektiv då man även slipper spill i väskan.

 

Sedan finns även aspekten gällande hur termosen byggts upp. Det finns olika konstruktioner men det handlar alltid om att hindra värmen att nå ytterhöljet och därmed kunna sprida sig utanför termosen. Ett av de mest effektiva sätten är att skapa vakuum i ett lager. Värme kan förflyttas genom tre olika sätt och genom vakuum tar sig inte värmen på två av dessa sätt. Dessutom minskas det tredje sättet så mycket att värmeutförsel genom ytterväggarna väger mycket lite. Det är framförallt locket man istället bör fokusera på.

Lämna ett svar