Cyklar

Köp en cykel som passar dig

Köp en cykel som passar dig

Att hitta en cykel med rätt ram och göra de inställningar som krävs för bästa komfort kan vara lättare sagt än gjort. Även om det inte finns ett enskilt sätt för att prova ut en cykel, är de flesta teorier kring cyklars passform överens på de flesta punkter. Genom att känna till några saker kommer du enklare kunna hitta en cykel som passar just dig. Här berättar vi hur du går tillväga för att hitta en passande cykel. Det finns en hel del varianter i grundutförande att välja bland som damcykel, herrcykel, unisexcykel, hybrider med flera men detta ska vi inte fokusera på idag.

Avstånd till styret

Börja med att ta reda på din ramstorlek och din sadelhöjd. Därefter avgör du hur sadeln ska vara positionerad och avståndet till styret. Det mått som kanske skiljer sig mest av alla är just avståndet till styret. Detta då din rörlighet har en stor inverkan på detta mått. Du bör ha en lätt böjning i armbågen när du har händerna på styret, men du ska samtidigt inte behöva vika armarna dubbelt.

Ramstorlek

Ta av dig skorna och placera en tunn bok med hårt omslag med pärmen upp mellan dina ben, för att skapa ungefär samma tryck uppåt som en sadel skapar. Mät sedan din insöm från bokens pärm ner till golvet. Multiplicera därefter denna siffra med 0,65 så får du fram rätt ramstorlek för en racercykel. Om din insöm till exempel är 81 cm och multipliceras med 0,65 får du fram siffran 52,65. Då kan en ram på 52 eller 53 cm (mätt utifrån sadelrörets längd) vara lagom. Om du har tänkt köpa en mountainbike drar du bort 10 till 12 cm från denna siffra.

Sadelns position och höjd

Framsidan av ditt främre knä bör vara placerat rakt över din fot när pedalen är i “klockan tre-positionen”. Om så inte är fallet bör du flytta sadeln framåt eller bakåt tills sadeln är i rätt position. Sadeln bör också vara rak eller peka som mest ett par grader uppåt eller nedåt. Du kan kontrollera vinkeln med hjälp av ett vattenpass. För att säkerställa att sadeln har rätt höjd, kan du i cykelskor kontrollera att du precis har kontakt med pedalen i bottenläget.

Leave a Reply